Домашната крава – дали и защо 

„имаш крава – пиеш мляко“

Статията се отнася за тези, които (ще) живеят на село или във ферма и обмислят отглеждането на крава/и за мляко за лични нужди. IMG_0092

 

 Когато планирахме фермата си, един от основните въпроси пред нас беше каква част от храната ни ще бъде собствено производство. Докато за месото, зеленчуците и хляба отговорите бяха ясни, то за млечните продукти падна доста сериозно обмисляне. Ще се запитате „отглеждат крави, а се чудят за млякото“ – истината е, че отглеждането на цяло стадо месодайни крави е много различно от това на дори и една за мляко. Всъщност като време и усилия (вече) двете ни млечни крави отнемат много повече от тридесетте ангуски. Нека преди да сме ви наплашили съвсем, да започнем с предимствата на притежаването на семейна млечна крава:

Плюсове 

Получавате мляко, произведено изцяло под ваш контрол и по ваш вкус.

Получавате количество мляко, което ще ви стига за цялото семейство, на цена много под пазарната. 

Получавате възможност да си произвеждате следните млечни продукти:

 • Кисело мляко
 • Сирене
 • Масло
 • Извара 
 • Кашкавал
 • докато тези продукти с най-различно качество са достъпни в повечето магазини, вижте следващите
 • Прясна и заквасена сметана – истинска животинска
 • Мътеница 
 • Крема сирене – истинско
 • Постоянно налично истинско прясно сирене 
 • Почти всички видове „западни“ сирена, които виждате по рафтовете на супермаркетите – ние си правим синьо сирене, чедър, пармезан и доста експерименти, за които още не са измислени имена 🙂 

за повечето от гореизброените ще пишем технологии, рецепти и чалъми в следващи статии по темата. Ще разберете повтарянето на „истинско“  едва когато опитате собственото си производство. 

Получавате и косачка за двора, която няма нужда от гориво. 

Източник на тор за градината ви. 

Не е за пренебрегване и възможността вие и децата ви да се грижите за домашно животно заедно с всички емоции и трудови навици, произлизащи от това. 

След като сериозно подсладихме рекламата на домашната крава, е време и малко да балансираме везните:

Цената

За паричната цена е трудно да се говори, защото както и при много други стоки, кравите струват различно в зависимост от порода, възраст и индивидуални качества. 

Тук искам да ви обърна внимание на усилията и времето, които домашната крава ще иска в замяна на всички посочени по-горе благинки. Ако се върнем на поговорката от началото на статията, по-точното ѝ звучене е „имаш крава – доиш мляко“. Ако изключим случая с бозаещо теле (там са други чалъми за друга статия), вие не можете да пропускате нито едно доене. Когато е в лактация (месеците, в  които дава мляко), домашната крава няма да ви позволи нито един почивен ден, болнични или ваканция. Задължително е да имате заместник-дояч за всеки случай, но все пак си оставате роб на добичето. И за да стане картинката още по-отчайваща, ето и минимум по колко пъти на ден трябва да доите: първият 1-1,5 месеца – три пъти; следващите 3-4 месеца по два пъти и после по веднъж. 

Отделно от доенето идва храненето без компромиси, защото на млечните крави им е нужна значителна енергия. Понеже са по-податливи на изтощение или заболявания, здравословните грижи също не са за пренебрегване. 

Ако все още не сте се отказали, ето и няколко полезни факти:

Породи

Черно-шарено говедо – местен вариант на Холщайн-Фризийското говедо. Най-разпространено в България. Предназначено е за промишлено отглеждане в кравеферми. Дава много мляко с посредствени качества, но и се нуждае от много и качествена храна. Трудно се справя само на трева. 

Симентал – едра порода, подобна на черношарената. Дава малко по-малко мляко, но телетата му стават за угояване и генерират допълнителен доход. Останалите му качества са като на Холщайн-Фризийското. 

Кафяво говедо (кафяво американско говедо) – малко по-дребно от предишните, пригодено за домашно отглеждане. Доста лесно управляеми и се справят на трева с малка добавка на концентрат.

Жарсе (джерсей, джързи) – единствената в България порода, чието мляко се отличава драстично от другите (два и повече пъти по-маслено). Дребни крави с ниски нужди и относително малък млеконадой. Трудно се намират, но напоследък са популярни и броят им се увеличава. 

Родопско късорого говедо – стар хибрид между Жарсе и местни планински говеда. Още по-дребнички и изключително устойчиви на сурови условия и недостатъчно хранене. Много малък добив на мляко. Понеже се водят застрашена местна порода и им се плащат допълнителни субсидии, напоследък ги има на пазара, но и цената им е височка. 

Неслучайно давам размерите на породите. По правило колкото по-едра е породата, толкова по-трудни са отелванията. Ако сте начинаещ и сте се спрели на крава от едра порода, трябва да се погрижите поне първите години да заплождате за лесни отелвания с подходящи породи. Тук е мястото да кажа, че без теле няма мляко (подробности в следваща статия). 

Колко мляко 

Често ще чуете да се казва „тая крава дава по Х литра на ден“. Освен че често е доста „подсладено“, това изказване е и много неправилно. Кравите „дават“ различно количество мляко в различните месеци от лактацията и в зависимост от количеството и качеството на храната. Горното може да се разбира така – „между втория и четвъртия месец на лактацията, ако натъпчете кравата със силаж, зърно, бирена каша, цвекло и вафли, тя може и да даде Х литра на ден“. В професионалните среди се използва понятието „литри на година/лактация“  пак при положение, че храните на максимум. 

При домашни условия, почти само на трева, можете да очаквате добив между 1500 и 3000 литра на година, в зависимост от генетиката на кравата. В пика на лактацията ще разполагате с 12-20 литра на ден. 

Колко пасища ви трябват

При дворни условия и полагане на грижи (торене, окосяване на неизядената трева, разделяне на малки парцелчета и ротация, поливка), на една крава са ѝ нужни около 1-3 декара. Без грижи и на бедни почви може да стигне и до 10-15 декара годишно. 

Необходимо оборудване и зимно хранене

За зимуване/нощуване и доене ще ви стигне помещение в рамките на 8-10 кв.м. 

Горещо препоръчвам да инвестирате в доилен агрегат – казва ви го човек, който вече 3 години дои на ръка. 

За зимно изхранване ще ви стигне по 2 бали сено и 5кг царевица на ден. 

Упоритост и търпение. Струва си. 

Реклами

2 Replies to “Домашната крава – дали и защо ”

 1. Здравейте, поздрави за труда ви, искам да ви попитам като хора които се занимават с ангус порода, аз си взех теле на 6 месеца от черно-шарена крава, сега е на година и половина, то е черно без рога като има бягло петно само на вимето, повече ми прилича на ангус отколкото на холщайн, та ако е кръстоска с ангус бик дали си заслужава да го отглеждам за мляко, защото мисля че млечността ще му бъде в пъти по-малко отколкото на черно-шарените, как мислите?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s