Наши животни: Жужка и Бамбина

с тази статия поставяме началото на нова поредица. Някои от животните ни имат толкова странни истории и характери, че решихме да споделим с вас част тях. Повечето от говедата ни нямат имена, героите от тези истории са изключенията, ще видите защо.

IMG_0092

Жужка и Бамбина са майка и дъщеря (от знатно датско потекло според сертификата), крави от млечната порода Жарсе (Джерсей, Jersey) – сравнително дребна, икономична и известна с високомасленото си мляко.

Докарахме Жужка от Дания, заедно с месодайните ни крави. Бяхме решили да имаме млечна крава за собствените нужди на семейството ни, бяхме се ориентирали към породата, а искахме да не смесваме внесените животни с български по ветеринарно-медицински съображения. От своя страна Жарсетата в Дания са известни с качествата си, там дори и млечните продукти от тази порода се продават под собствена марка (например по рафтовете има „мляко“ и „мляко от Жарсе“ – по-скъпо). При вноса Жужка беше все още бременна юница (нераждала млада крава) на 18 месеца, значително по-дребна от Ангуските.

Името си получи по доста странен начин. Наш приятел, който помагаше при разтоварването на животните при пристигането им, неправилно запомни думата „Жарсето“, както наричахме оранжевата сладурана. Така той я нарече няколко пъти „Жоржета“, името й „се лепна“ и така започнахме да я наричаме на галено „Жужа (Жужка“)“.

Въпреки че беше на същата възраст и ръст (не и килограми), като Ангуските, Жужка сериозно се различаваше от тях – не само по цвета, но и по характера си. Наричахме я „блондинката на стадото“ – вечно недоразбрала на къде е водата или кога ще влизат в ново пасище и лекомислена, тя подскачаше като сърничка и се въртеше предимно около трите теленца (които имахме тогава), като се мислеше за част от тях. Това поведение, липсата на всякаква агресия в нея и явната разлика в цвета й „спечелиха“ постоянен тормоз от Ангуските, който понякога може да бъде доста опасен за здравето. Мислехме да я отделим от стадото едва при напредване на бременността й, за да я приучим на контакт с хора за доенето. Наложи се да я подложим на индивидуално „дундуркане“ още в първия месец от вноса. В интерес на истината, след като се отели, тя започна да се държи като възрастно животно (все още с „блондински“ наклонности). С неприсъщият си дебел глас за такова нежно и фино животно, тя все търсеше компанията си в началото (делеше ги една жица, но достатъчна, за да ги изпусне от поглед). Нямаше още близки отношения с нас, не ни познаваше достатъчно, но някак си поставихме началото – в нейното лично пасище един ден Соня полегна на тревата близо до нея, тя естествено много притеснена, че не вижда посестримите си и тревожно мучаща в тяхна посока, прояви любопитство към нея и плахо й облиза обувките, явно в знак на приятелство. После се повъртя и полегна на ръка разстояние до Соня, видимо успокоена, че след като има още някой до нея, това вече е новото й стадо – заспа и звучно захърка (нещо, което рядко се чува от крава :). И така станахме повече от приятели, станахме си стадо.

IMG_9266Бамбина, която чакахме с нетърпението на деца, се роди и постави началото на сезона за отелвания в началото на Април 2012, когато все още имахме повече от метър сняг. Жужка прибърза с около седмица с отелването, затова и не бяхме още нащрек. Една нощ двете ни кучета ни събудиха с настойчив лай – едното до вратата ни, а другото пазеше нещо близо до обора (на 200 метра от къщата), естествено малко се поскарахме кой да стане и да провери кой нагъл заек тормози кучетата, и след цигара време солидарно се запътихме заедно до обора. Когато отидохме, намерихме Жужка – прескочила оградата и излязла от обора, тръгнала по пъртината към къщата, стигнала едва на 20 метра в средата на поток между преспите, образуван от топящият се сняг. Там беше родила теленцето си – полуудавено и полузамразено в ледената вода. Пренесохме го спешно вкъщи на топло и започна седемчасова борба за живота му – налагаше се Павлин постоянно да го провисва надолу с главата, за да се отцежда водата от дробовете на теленцето. Когато то най-сетне се опомни, първото нещо, което направи, беше да потърси храна – засука якето на Соня, с което го бяхме завили, и което беше случайно залято с мляко в цялата суматоха. От тогава Бамбина има необичаен афинитет към материи като дрехи, найлони, пластмаса и гумени ботуши, те биват старателно облизвани всеки път, когато се докопа до тях. Кръстихме я така, защото много приличаше на сърничка, а и много и отиваше.

Дали заради трудното начало на живота си или заради силното мляко на майка й (дори и когато доим Жужка, оставяхме на Бамбина „нейната част“), теленцето израстна страшно бързо и необикновено активно, като компенсация. Основното й забавление е да препуска като кон, в галоп и да досажда с близане на дрехи и обувки. Като част от нашата ферма, тези две блондинки са едно от многото ни забавления и могат да те усмихнат почти винаги. Няма как да им се разсърдиш за нещо, когато видиш как малката крепи празната кофа от вода върху главата си и я облизва във въздуха или как майка й се плези цели пет минути с огромният си език в различни посоки, или как ако легне до теб поставя муцунка близо до клонката, с която прогонваш мухи, за да изгониш и нейните.

548517_134980063301141_204947230_n

Това са те – нашите сладки блондинки.

Реклами

3 Replies to “Наши животни: Жужка и Бамбина”

  1. Прекрасни са и двете,мечтата ми е да отглеждам чистопородни Джерсей заради качеството на млякото и ефикасното използване на пасищата,характера и любознателността им.

    1. Следя с интерес всички ваши статии относно месодайното говедовъдство и най-вече очаквам един ден при увеличаване на броя на джерсетата да си закупя от Вас приплод с установен произход.Информацията за месодайните говеда която поднасяте е безценна,съжалявам че ни делят много километри за да почерпя опит от извора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s