Foraging: Ревен

С тази статия поставяме началото на нова поредица от блога ни, посветена на събирането на диворастяща храна. Точно това е буквалното значение на английското понятие „фораджинг“ – храносъбиране (не вървеше да го плеснем като заглавие). Това е най-древния метод за осигуряване на прехраната на човека и напоследък бележи значителен възход и тук (заради кризата), и оттатък Атлантика (заради вкусовете).

Започваме с една уговорка. При нас зимата си тръгва с около месец по-късно и съответно развитието на голяма част от растенията и гъбите е доста по-късно в сравнение с други райони на България (берем „майска гъба“ едва след началото на Юни например). Имайте го предвид.

РЕВЕН

Rhubarb is a staple Sunday lunch pud, the tartness adds kick and characterНа английски е Rhubarb. Всяка пролет фууд блоговете се оцветяват с червените стебла на това доста разпространено на Запад, но недооценено в България растение. Едва тази година, с помощта на американска фермерка – наш приятел, разбрахме за дивата (оригиналната) разновидност на ревена. Оказа се, че наситено червените “стебла” са характерни само за някои „търговски“ култивирани сортове, а останалите са си предимно зелени и зеленикаво-червени. Държа да отбележа, че колкото по-сенчесто е мястото на отглеждане, толкова по-червен става цвета на стеблата.

IMG_7051Намиране и събиране: по високопланински поляни с повече влага, в просеки, близо до дървета. Между началото на Май и средата на Юни. Отличава се с големи листа (до над 40см), обща височина на растението 50-100см. Ценни са дръжките на листата, не се режат, а се късат с дръпване от основата. Бере се само преди растението да е цъфнало. Отличава се от „двойници“ (лапад и обикновени бурени) по формата и лъскавината на листата.

Какво му е ценното: първият „плод“ за годината.

Вкус: зависи от начина на обработка. По принцип леко кисел и наситено плодов (съчетание между  круша, лимон и морков). Често наричат ревена „цитрусът на северняка“.

imageНачин на приготвяне: почти задължително със захар. Съчетава се добре с ванилия. Ягодите също са добър приятел на ревена, а и се застъпват във времето. Дръжките са много жилави в сурово състояние, но след десетина-минутно задушаване в малко течност стават изключително крехки.

Най-лесната рецепта: към нарязани на парчета от по 2см стебла се добавя захар около 1:2 теглова пропорция (към 200гр. ревен 100гр. захар). Добавяте малко вода, колкото да покрие дъното на съда. По желание добавете ванилия (или есенция). Кипвате под капак за около 10 минути и имате „компот от ревен“. Можете да отцедите само сока за страхотен сироп. Ако пюрирате „компота“, с получената смес можете да направите безброй сладкиши и кремове. Направете си пробно приготвяне за уточняване на пропорциите за захарта според вашия вкус.

Реклами

3 Replies to “Foraging: Ревен”

  1. Наистина фууд блоговете изобилстват от рецепти с ревен 🙂
    Но за съжаление не го намирам по пазарите.
    Благодаря за инфо-то и ще чакам да представите и други продукти.

  2. Ужасно разпространено в немскоезична Европа. Има безбройни рецепти за сладкиши с Rhabarber, конфитюри, компоти, правят дори сок от него. Основна част от менюто пролетно време, преди и по време на ягодите и аспержите. Така и не успях да развия апетит към тези сладкиши, на мен са ми по-скоро странни на вкус. Водят го добро за храносмилането, не знам доколко е вярно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s