Недопустимо?

В Наредба 5 от 10.03.2010г. са определени следните критерии за допустимост за подпомагане на пасища и ливади (субсидиите):

„Чл. 16. (1) Допустими за подпомагане са постоянни пасища, които се използват за паша на животните или косене, независимо дали коситбата се извършва за добиване на сенаж или сено, или като метод за опазване на околната среда, или за борба с плевелите, когато:

1. на тях има не повече от 50 броя дървета и/или храсти на хектар с височина над 50 см (за клек и хвойна – независимо от височината), които не са компактно разположени (с мозаечно разположение);

2. дървесната и/или храстовидната растителност е с гъстота, която позволява свободно пашуване на земеделските животни;

3. на тях има мозаечно разположени сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени, които заемат не повече от 10 % от общата площ на пасището, след изключване на неподходящите за подпомагане площи по чл. 15, ал. 2.

(2) За слабопродуктивните пасища по чл. 14, ал. 5 максималният брой дървета и/или храсти на хектар по ал. 1, т. 1 е 75 броя, а мозаечно разположените сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени по ал. 1, т. 3 заемат не повече от 20 % от общата площ на пасището.

(3) Заявените за подпомагане в общото заявление за подпомагане за конкретна година постоянни пасища или части от тях, които не отговарят на изискванията по предходните алинеи, не подлежат на подпомагане и при условията на Регламент (ЕО) № 1122/2009 тяхното заявяване се санкционира.“

За да преценят наличието на храсти и дървета, „експертите“ от МЗХ „разшифроват“ самолетни и сателитни снимки и очертават по картата на цялата страна участъците, които не изпълняват гореописаните критерии. Това очертаване се нарича „слой на допустимост“. Когато имат съмнения или не могат да разчетат снимките, те трябва да назначат проверка на място.

За нашата ферма точно преди година всичко, което тогава заявихме за субсидиране, беше в допустимия слой. Въпреки това почиствахме като луди тези храсти, които ни пречат, или които чрез размножаването си ще ни създадат проблем в бъдеще. Тази година ни се случи „случка“ – без проверка на място, без никакво съмнение, огромна част от нашите пасища и ливади бяха обявени за „недопустими“. Това автоматически ни превърна в „опитал се да измами ЕС и подлежи на санкция“ в огромен размер. С други думи, не само че нищо не ти даваме, но дължиш в троен размер парите, дето не ги даваме, като глоба за това, че си измамник. По-долу са недопустимите площи (за уголемяване натиснете картинката). Броя на храстите и дърветата е този, при който за сниманата площ би трябвало да се породи съмнение за допустимост.

На равното виждате 200 храста и дървета
Тук в равното са 1 000 (хиляда) храста и дървета
Това в равната част са 2 000 (две хиляди) храста и дървета

 

Така изглеждат 4 000 (четири хиляди) храста и дървета. Пак само в равното.

Цялото това изпълнение беше наречено (все още неофициално) „техническа грешка“. Мислите, че се шегувам? В „системата ИСАК“ фермата ни си седи като „престъпник“, „грешката“ все още не е поправена. Не сме получили и стотинка субсидия. Току що благодарение на тази „шега“ изгубихме 20 000 (двадесет хиляди) лева под формата на неустойка към доставчик на животни. Ако на някой му го побира акъла как може да се „сгреши“ така, нека пише коментар. Аз и цялото ми семейство сме на ръба на лудостта (и на фалита между другото).

Само между другото – съседни чужди терени със значително повече храсти и дървета (според мен все пак в нормата) спокойно са минали за допустими.

За какво са ни субсидиите: Когато създавате ферма, пред вас се отваря една огромна яма от разходи. Придобиване или наемане на земя, механизация, наемене на сътрудници (хора, които се трудят С вас), обработка на земята, покупка на животни (основен разход), плащане на безумни такси и т.н. За запълването й са ви нужни всички налични средства, плюс кредити и да, плюс субсидиите.

П.П. До днес имахме шанс да се спасим от неустойката. Преди десет дни писах унизителна за мен Молба до МЗХ спешно да поправят „грешката“, като им описах цялата ситуация. Отговор не се получи, пари също.

Реклами

20 Replies to “Недопустимо?”

 1. съседните ферми може да са платили на когото трябва, а ти да си пропуснал

  просто предположение

  1. „Съседните ферми“ не са ферми, а терен – държавна собственост, май никой не получава субсидия за нея, но пък е „допустима“. Пак казвам, не че не би трябвало да е.

  2. Добавка със закъснение. Не толкова съседен наш терен е с доста повече растителност (в нормата, но близо до нея) и също е „допустим“. Повечето ни снимки от почиствания в други статии са точно от него.

   Иди ги разбери.

  1. Няма как, Зори.
   Благодарим ти за моралната подкрепа.
   Тези, които трябваше просто да си свършат работата, в момента са заети да се замерят с компромати и да развиват ловния туризъм на Йордания (пак не се шегувам).

  1. Може би не съм се изразил правилно – проверка на място се прави, ако на снимката от въздуха не може да се прецени обрастването с храсталаци дали е в нормата или не. За случаите „на кантар“ един вид.
   При нас и от Луната се вижда, че сме „недопустими“ за една абсолютно гола ливада и една с няколко борчета за цяр (две на хектар).

   Пък и честно казано това, че някой някъде ще бъде глобен с половин заплата, не ни облекчава живота. Хич.
   Причината да напиша това е, че в нашата ситуация са няколко хиляди фермери. Цък с мишката по картата – един живот затрит. Почти като компютърна игричка.
   И доколкото разбирам, засега никой нищо не прави за поправяне на „грешките“. Ако се работи по въпроса, ще да е доста тайно.

   Не казвам, че всички „отрязани“ са незаслужено санкционирани. Има наистина и случаи, в които „фермери“ взимат субсидии за места, които дори не са виждали, да не говорим да са поддържали нещо по тях.

 2. Pavline ,naistina sazhaljavam kakvo se slu4va s normalnite hora kato teb,i pak ste pisha ako mojem s nesto da pomagame napuk na tazi prostotija.Pozdravi.

  1. Здравей Красене,
   Благодаря ти, приятелю. Няма как, наистина. Не писахме това за да молим за пари или каквото и да е. В момента тичаме по банки за кредит, ще се оправим.

 3. Znam 4e e taka no naistina vseki edin ot nas da pomogne s kakvoto moje dori i moralno,iskreno se nadjavam 4e vse oste ima razumni hora v nashata ina4e mnogo hubava strana,i vsi4ko svarshi blagopolu4no.Pozdravi i uspeh.

 4. Kak da pomognem na tezi njkoklko hiljdi fermeri Krasene . Moraln0 li. Te ne se nugdajt sega ot tova. Te imat dostata4no moral stom v tezi godidni sa se hvanali da gledat givotni.Materialisti4no zvu4i, no e fakt. Vaprosat e za izbora na Dargavata. Dokoga nashata Dargava v kojto se 4uvstvame dobte ste pravi taka , 4e da ni kara da si haresvame drugi dargavi. Zapo4vam da si mislj 4e i tezi, ot programite imat plan za prihodite, a trjbva da e obratnoto- da imat plan za vazhoda na fermerite. njmam kirirlica-izvinjvam se.

 5. Не знам дали след всичко това моя коментар е нужен, но ми се иска и аз да изкажа мнение.
  1. linbul – Павлин е единствения човек (фермер) в държавата, който е напълно на ясно с цялата система съпътсваща директните плащания в България. Гарантирам, че 70% от ползвателите на земеделска земя не знаят по коя мярка или схема са кандидатствали. Разблал Бай Спиро, че се дават пари и се наредил на опашката, да „пишем там, па кво дадат“.
  2. Така наречения „легитимен слой“ трябваше да е вече перфектен след 5 години работа по картата, а стана така, че след новата снимка всичко досега се заличава и започва от начало.
  ….
  …темата е много дълга, но ще стане малко като във форум, страхувам се мнението ми да не стане по-обемно от написаното от автора!

  1. Здравей Горски,
   Не знам защо съм оставил такова впечатление, но не съм много наясно с „цялата система“. Да речем, че съм фермер с известна правна култура, до там. И не съм бивш служител на която и да е институция.

   Прав си за Бай Спиро, но той изобщо не е длъжен да знае, да тича по хиляда институции да си търси правата, да пише жалби и молби… Неговото задължение е да се грижи за животните си и земята си добре и да спазва правилата.

   Тук направиха лесното – „Всички сте престъпници, ако си прав докажи го!“. Познай колко „бай спировци“ в момента пътуват към прокуратура и огромни глоби, а даже не го знаят. Работят си с животните и чакат някой от банката да им се обади че са получили пари.
   Аз трябваше да проведа над 40 телефонни разговора и да изпиша кофа с мастило, за да накарам един човек да погледне в ИСАК и да види, че на голата ливада няма храсти. И пак не сме сигурни, че ще си получим парите в близките месеци. Сто човека да са в нашата ситуация, колко от тях ще се оправят? А ако са няколко хиляди фермера? Десетки хиляди?

   Сори за излиянието…

 6. Момчета не се ядосвайте живота е кратък. На ИСАКОВЦИТЕ им го **** те са отвратителни български чиновници.Правете разчети без субсидии ,ако ви излиза сметката продължавате. Ако ли не слагате кръст на бизнеса. Поне аз така мисля да направя и ще го отнеса като
  грешка на разтежа и купища загубени пари.
  Просто не ми се занимава със сътрудници чобани,алчни собственици на земи седма категория,които продават или отдават на цени като за центъра на София.

  1. Колега, сам разбираш че няма как да „излезе сметката“ без субсидии. Най-малкото продаваме продукцията си на пазар, където всички наши конкуренти (особено вноса) са много силно субсидирани. За инвестиции в нови животни при липса на каквото и да е друго финансиране (няма нито програми, нито целеви кредити) да не говорим.

   По отношение на „слагането на кръст“ – наясно ли си, че всички бенефициенти с „наддекларирани площи“ носят наказателна отговорност? С други думи отиват автоматично на ПРОКУРОР! Все още ли мислиш, че става въпрос „само“ за загуба на пари и препитание?

   П.П. моля да се спазва някакъв приличен език в този сайт, „цензурирах“ коментара ти.

  1. Здрасти Горски,
   Легитимираха ни, с минимални проблеми. Парите почнаха да покапват бавно и славно, ако е рекъл Дянков 🙂 Току виж до края на 2011-та сме си получили субсидията за 2010-та… Надявам се при тебе всичко да е наред.

 7. Много се радвам! 🙂
  Наистина, от сърце!
  Всеки интелигентен и умен човек трябва да получи това което му се полага. Особено когато се занимава с нещо толкова трудоемко и сложно.
  А получих на 50 %, това което трябваше да взема, но отчасти вината си е моя, затова не вдигам много шум. Дано дай Боже догодина си вземем всичките ! 🙂

 8. Здравейте,
  Прочетох статията и коментарите и мисля,че е доста смело човек да се бори с чиновниците.Браво на всички животновъди.
  От къде мога да получа информация ако реша да се занимавам с животновъдство.

 9. Здравейте,
  Въпреки, че следя блога, чак сега прочетох този пост и коментарите към него. Надявам се проблемът да е решен и забравен.
  Но повече от ясно е, че се касае за системен проблем, който засяга всички или заплашва да засегне всички, които се занимават с подобни програми.
  Ако не са възстановени всички вреди (не просто да са изплатени субсидиите, а да е поправено онова, което грешката е причинила) имате право да търсите обезщетение по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Линбул, пишете, че имате правна култура – предполагам, че сте мислили и по този въпрос.
  Опитът ми показва, че едно осъждане винаги е за добро и помага на другите също.
  С пожелания за успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s