Вдъхновения 1: Сайтове

Да, знам, че „вдъхновение“ е придобило някак лигаво звучене в българския, но някак не върви да сложим заглавие „Хора и сайтове, които ни кефят дотолкова, че да ни карат да се замислим и променим нещо“. Всъщност основните ни вдъхновения не са в интернет, за останалите ще пишем по-късно…

За съжаление повечето сайтове са на английски, българските вдъхновители са предимно обикновени хора извън интернет (ще пишем за тях) или литературни произведения. Подреждането е произволно, няма степенуване по важност:

1. Форумът на Cattletoday.com… По-специално голяма част от хората, които пишат там. Гигантската разлика в нивото и тематиката спрямо български (и европейски) фермерски форуми се дължи основно на липсата на „интернет проникване“, което да достигне до много от истинските хора сред фермерите тук (поне се надяваме да е така). В добавка явно в България питането и споделянето все още се считат за срамни.

Да се върнем към горния форум и хората в него, с някои от тях можем да се наречем приятели. Например Джим (SRBeef), започна да прави фермата си около две години преди нас, споделя всяка стъпка на страниците на форума… Машинен инженер, имат седем деца (повечето осиновени, букет от раси и етноси), експериментира в говедовъдството смело и с мисъл, за него „грижа за клиента“ не е просто клише…

2. Джейми Оливър, много преди да стане още по-известен и „моден“. Сериите му „Jamie at Home“, в които той се опитва да накара британците да открият радостта от домашно отгледаните продукти и готвенето им, бяха излъчени много преди цялата „био“ и „local food“ дандания да залее света. Горещо препоръчваме да намерите начин да ги гледате (в Youtube има доста качени клипчета). Излишно е да споменаваме, че голяма част от готвенето ни е основано на негови рецепти/идеи. Цялостния му „небрежарски“ подход към готвенето тотално съвпада с моя собствен (става въпрос за Павлин, след него в кухнята все едно е паднала бомба, но се получава вкусно в повечето случаи – бел.Соня). „Джеймито“ е и типичен пример за ентусиаст, който не се плаши да се бори със „системата“ чрез убеждаване на хората в основата й, има вече няколко успешни кампании и не се уморява да подхваща нови.

3. MatronOfHusbandry, както сама се нарича. Блогът „Throwback at Trapper Creek“ е с огромна популярност в Щатите и има защо. Описва работата и живота в малка семейна ферма, в която произвеждат почти всичко, с което се хранят. Огромен източник на полезна информация и съвети в почти всяка област на селското стопанство, обработката и съхранението на продуктите и приготвянето на храна. Тази невероятна жена намира думи да опише голяма част от мислите, които се въртят в главата на почти всеки фермер… Ако владеете английски, този сайт ще ви запълни сериозна част от времето.

4. Joel Salatin. Ако сте гледали „Храна ООД“ (Food Inc.), вече сте го виждали в действие. Фермер с изключителна харизма, обществено активен и със значително медийно присъствие (препоръчваме да го гледате в Youtube, дори и да не знаете английски). Не сме съвсем съгласни с някои от нещата, които прави, но като цяло той ни „чете мислите“ по отношение на основни принципи. Той ни „убеди“ да сме публични и да не се крием зад измислени стени.

5. Много други сайтове, които ни дадоха знания, или ни накараха да си помечтаем, или ни ядосаха дотолкова, че да се стегнем и хванем за работа 🙂

без номерче. Българското интернет общество, заради:

 • форумите и коментарите, в които „няма хубаво телешко“ се среща прекалено често. „Благодарение“ на тях се захванахме с цялото това приключение.
 • блоговете на активни, образовани и интелигентни хора по обществени теми. Освен удоволствието от четенето на някои от тях, заради провокирането към размисъл и всички други емоции, които дават. Дано някои от тях се захванат с фермерство, за да не изброяваме само англоезични сайтове по-горе…
 • блоговете на българските жени за дом и храна и цялото общество около тях, заради свежото представяне, невероятните фотографии и страхотните рецепти. И заради приятелската подкрепа на много от тях.
Реклами

3 Replies to “Вдъхновения 1: Сайтове”

 1. Пожелавам ви успех. Макар интуитивната ми прогноза(а съм добър с прогнозите…) да не е добра. Познавам се бегло с вас от миналата есен, октомври и снеговитата вечер при Вальо. Сега вече Вальо не работи, хижата му пустее и вероятно ще се скапе(надявам се поне той, Ани и семейството да са добре!).
  Защото държават ни се управлява от търтеи и боклуци на държавна ясла, които успешно ще я докарат до пълен крах скоро.

 2. Виждам че изложеното и коментарите са с известна давност. Но не мога да се сдържа““
  Има ли пложително развитие тази “ случка “ ?

  1. Здравейте,
   Вероятно питате за случката ни с допустимия слой преди две години. Техническата „грешка“ беше отстранена и си получихме парите с огромно закъснение, това доведе до верижна реакция по забавяне на доставката на животните ни и много други (все скъпо струващи ни) събития. Така че случката продължава с пълна сила.
   Поздрави.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s