Началото: Как попаднахме тук

Вероятно никой от вас не си публикува домашния адрес в интернет, нали? По същата причина „тук“ ще остане все още не съвсем уточнена дестинация (е, не сме я скрили съвсем ;).

Ние българите сме си доста сантиментален народ. Държим си на корените, на навиците, на чуждото мнение и на много други неща, които не могат да се нарекат „рационално решение“. Например при основаването на повечето ферми основният фактор за избор на място е „там, където живея“ (или понякога родното място, или там, където са родителите, роднините и т.н.)

Всичко това е неразбираемо за повечето чужденци, с които съм контактувал. Фермата е предприятие, нейната основна цел е фермерът да печели пари от това, което произвежда, и съответно изборът на място за фермата се основава на напълно разумен анализ. В нашия случай ни беше лесно – в родните ни места условията за месодайно говедовъдство бяха крайно неблагоприятни, а живеехме в София…

За да имате наистина добра ферма, най-важно е качеството на земята и климата. За месодайно говедовъдство най-важния фактор е тревата, а не животните. Намирането на място за ферма изобщо не е проста работа. Въпреки огромните площи безстопанствени пасища и ливади в България истински подходящите не са много, а тези, които са свободни за закупуване или наемане са нищожен процент. На нас ни отне четири месеца обикаляне из половин България да направим краткия списък… Естествено, трябваше да се съгласим на някои компромиси, като например липсата на каквато и да е цивилизация наоколо, суров климат, напълно подивели земи…

Следващата една година всичко, което правихме за сегашното ни място, беше да го посещаваме всяка седмица, да взимаме почвени проби, да „гледаме как расте тревата“, да проучваме собственост на земята, налични ресурси, съседи, нормативи и хиляди други неща. Свършихме голяма част от договарянето и бумащината, съпътстваща всяко едно предприятие в страната ни.

На нас мястото ни носи удоволствие и с красотата си. Можехме да подходим напълно емоционално и да се установим тук още в първия момент, в който го видяхме (по-долу ще видите защо). В момента сме истински доволни, че рационалния ни избор съвпадна и с емоционалното ни харесване… Дано продължава така.

Първи снимки – есен/зима на 2008г. Тогава още не знаехме точно къде ще бъдат пасищата ни.

по пътя

в облаците

първа зима

през зимата сме над облаците… и над всичко 🙂

Реклами

2 Replies to “Началото: Как попаднахме тук”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s